Radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada okupila riječke upravitelje, ali i građevinare

09.03.2017. Radionica održana u riječkom hotelu Bonavie okupila je više od stotinjak upravitelja zgrada, predstavnika suvlasnika i predstavnika građevinskog sektora. Upravitelji zgrada s ovog područja već tradicionalno imaju najveći broj prijavljenih projekata pa ih je tako na ovom Javnom pozivu u suradnji s Fondovim Sektorom za EnU predano više od 130.

U riječkom hotelu Bonavie danas je održana još jedna u nizu radionica o programu energetske obnove zgrada u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Ministarstva graditeljstva. Radionica je okupila više od stotinjak sudionika: upravitelja zgrada, predstavnika suvlasnika, ali i predstavnika građevinskog sektora. „Nakon što smo zaprimili više od 600 projekata koji su zainteresirani za sufinanciranje obnove, slijedi nam i izvođenje svih prijavljenih radova. Jako je važno ne samo poštivati EU procedure u nabavi, već se pobrinuti i da radovi budu odrađeni stručno i kvalitetno i u tom smislu vjerujem u naš građevinski sektor i veseli me što će ovi projekti osigurati posao za veliki broj ljudi.“ rekao je u svom pozdravnom govoru Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja. Dodao je kako bi do početka lipnja trebala biti objavljena lista zgrada kojima su odobrena sredstva i kako pokretanje radova očekuje odmah po potpisivanju prvih ugovora, a tada će već biti moguće i dobiti prvi dio odobrenih sredstava.

Naime, javni poziv za predaju projektnih prijedloga zatvoren je 31. siječnja i trenutno traje proces evaluacije zaprimljenih projekata. Objava liste prihvaćenih projekata se očekuje u lipnju, a kako je riječ o europskim sredstvima, korisnici će stručne usluge i radove trebati nabavljati prema pravilima za neobveznike javne nabave. Većina prijavitelja nije se susretala s procesima javne nabave, stoga je fokus današnje radionice bio upravo na pojašnjenju provedbe takvih postupaka, načinu odabira izvođača te napomenama za samo ugovaranje. U sklopu radionice je bilo riječi i o osiguravanju kvalitete građevinskih radova, dijelom kroz kriterije javne nabave, ali i uz pomoć usluge stručnog nadzora. Također, sudionicima su predstavljeni daljnji koraci u provedbi projekata, način isplate i praćenja sredstava te ostali detalji s ciljem izbjegavanja najčešćih pogrešaka.

Upravitelji zgrada s riječkog područja već tradicionalno imaju najveći broj prijavljenih projekata pa ih je tako na ovom Javnom pozivu u suradnji s Fondovim Sektorom za energetsku učinkovitost predano više od 130. „Računamo na to da će potražnja za kvalitetnom građevinskom radnom snagom biti značajna u iduće dvije godine, ali ne sumnjamo da će se tome prilagoditi i izvođači. Primarni cilj je omogućiti uštede energije, koje u većini zgrada  premašuju 60% i to će vlasnici stanova osjetiti čim radovi budu završeni. S područja čitave Hrvatske imamo pozitivna iskustva, zgrade koje su već obnovljene su bile najveći motivator sugrađanima da se i oni priključe i upravo zbog toga je ovaj Javni poziv polučio tako dobar rezultat.“ rekao je Mladen Ilijević, voditelj projekta u Fondu.

 preuzeto sa fzoeu.hr