Zahvaljujući energetskoj obnovi OŠ Nikola Tesla će godišnje na grijanju uštedjeti 100 tisuća kuna

Završeni su radovi na energetskoj obnovi riječke OŠ Nikola Tesla, sagrađene još davne 1933. godine. Zamijenjena je sva vanjska stolarija te postavljena toplinska izolacija potkrovlja i dvaju ravnih krovova. Kako je zgrada dio zaštićene kulturne cjeline, sanacija fasade obavljena je prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Rijeci – u unutrašnjem dvorištu postavljen je ETICS fasadni sustav, dok je ostatak fasade restauriran. Od 7,1 milijun kuna koliko je ukupno stajalo uređenje, 3,7 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su 3,4 milijuna kuna sredstva gradskog proračuna.

„Obnova škole se financirala temeljem Pilot projekta energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanje, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. U Rijeci su na ovaj način obnovljene 4 ustanove (2 škole i  2 vrtića) te sufinancirana izrada 15 projektnih dokumentacija“, istaknuo je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić koji je danas s državnom tajnicom iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Katicom Prpić i gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom obišao obnovljenu osnovnu školu.

Prema riječima riječkog gradonačelnika već sada se u OŠ Nikola Tesla ostvaruju energetske uštede od oko 100.000 kuna godišnje, a iduće godine planiraju urediti i unutrašnjost škole.

Državna tajnica Katica Prpić podsjetila je da je Ministarstvo u studenom prošle godine objavilo novi Poziv za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u odgojno-obrazovnim ustanovama, koji je otvoren do 20. veljače. Prigodom pripreme poziva, Ministarstvo je osmislilo model koji prijaviteljima osigurava obveznog partnera u vidu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaduženog za pružanje stručne podrške prijavitelju tijekom pripreme projektnog prijedloga i tijekom provedbe projekta. Do sada je 9 ustanova iz Rijeke potpisalo sporazum o partnerstvu s Fondom, a dio ustanova još se na taj korak priprema.

preuzeto sa fzoeu.hr