Rijeka prednjači u energetskoj obnovi zgrada

08.11.2016. Obnovljene riječke zgrade do sada su u prosjeku smanjile potrošnju energije za više od 60-ak posto, tako da zadani uvjet od 50% uštede ne bi trebao predstavljati problem, čulo se danas na skupu koji je u Rijeci inicirala Udruga Upravitelj i tvrtka Rockwool Adriatic. Koliki je interes za energetsku obnovu vidjelo se i po velikom broju sudionika koji su došli poslušati predavanja Fonda i ministarstva.

Obnovljene riječke zgrade do sada su u prosjeku smanjile potrošnju energije za više od 60-ak posto, tako da zadani uvjet od 50% uštede ne bi trebao predstavljati problem, čulo se danas na skupu koji je u Rijeci inicirala Udruga Upravitelj i tvrtka Rockwool Adriatic. Koliki je interes za energetsku obnovu  vidjelo se i po velikom broju sudionika koji su došli poslušati predavanja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Predstavnici tih institucija mnogobrojne sudionike su upoznali s novim uvjetima te procedurom prijave na javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

„Rijeka je hrvatski lider u energetskoj obnovi, sustavno se obnavljaju kako stambene zgrade tako i zgrade javnog sektora. Primjera radi, od 426 višestambenih zgrada čije je sufinanciranje odobrio Fond temeljem prošlih natječaja njih 30-ak posto se nalazi baš na području Rijeke“, istaknuo je na uvodnom dijelu radionice v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić. Objasnio je da se od ove godine umjesto nacionalnih za obnovu koriste sredstva iz europskih fondova pa su s obzirom na to modificirani i uvjeti te procedura prijave.

Međutim, kako kaže Majdandžić, ovaj javni poziv donosi i niz pozitivnih pomaka –  veća stopa sufinanciranja, koja je od prijašnjih, u većini slučajeva, 40% narasla na visokih 60%. Uz ovako visoki postotak, povećava se i nominalni iznos poticaja sa prijašnjih 1,4 milijuna kuna na „vrtoglavih“ 13 milijuna kuna po projektu, što će sigurno potaknuti građane da se odluče na obnovu svojih zgrada.  

Do 2020. godine Hrvatskoj je prema Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ za ovu namjenu na raspolaganju 70 milijuna eura. Prvi krug poticaja vrijednih 147 milijuna kuna otvoren je 17. listopada kada je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo javni poziv za dostavu projektnih prijedloga. Međutim, kako je na radionici istaknuo pomoćnik ministra Danijel Žamboki ukoliko vrijednost prijava koje udovoljavaju uvjetima bude veća od planirane povećat će se iznos alokacije. Stoga je pozvao upravitelje i predstavnike stanara da se što prije jave Fondu koji će im biti stručna podrška u pripremi projektne aplikacije. Naime, treba uzeti u obzir da svi projekti koji se prijavljuju na sufinanciranje moraju u sklopu ostale dokumentacije priložiti i Izjavu Sektora za energetsku učinkovitost Fonda o spremnosti projektnog prijedloga pa ne bi trebali čekati zadnji tren s prijavama.

 A s prijavama sigurno neće čekati u Rijeka stanu. Njihov direktor Tomislav Štimac kaže da već ima spremnih 40-ak zgrada koje će kandidirati za sufinanciranje.

Vjekoslav Visković iz tvrtke Rockwool pohvalio je osviještenost građana i dobru suradnju s upraviteljima na području Primorsko-goranske županije.  ‘Vrijeme masovnih energetskih obnova pravo je vrijeme za razmišljanje i o protupožarnoj zaštiti naših kuća i zgrada. Stoga je iznimno bitno kakve materijale koristimo kako bismo postigli maksimalnu energetsku uštedu a da se pritom ne ugrožava sigurnost stanara’, kaže Visković.  

 

Energetska obnova višestambenih zgrada – MGIPU
PDF 601.36 kB

 

Energetska obnova višestambenih zgrada – uloga Fonda
PDF 2.37 MB

 

Energetska obnova višestambenih zgrada – postupci nabave
PDF 665.44 kB

 preuzeto sa fzoeu.hr