Rijeci bespovratnih milijun kuna za projektnu dokumentaciju energetske obnove 14 vrtića i škola

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš uručila je u srijedu riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu odluke o financiranju, s više od milijun kuna bespovratnog novca uglavnom iz EU fondova,, za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu 14 vrtića i osnovnih škola.
Obnavljat će se osnovne škole Gelsi,  Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine i Kozala te vrtići Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice.
Mrak Taritaš rekla je da se Rijeka odlično pripremila za taj posao, a izrada dokumentacije bit će financirana temeljem natječaja kojeg je provelo resorno ministarstvo. Novac je osiguran putem Pilot projekta „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.
Za projektnu dokumentaciju za 14 riječkih škola i vrtića bit će dodijeljeno više od milijun kuna, od čega gotovo milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo iz Fond za zaštita okoliša i energetsku učinkovitost.
Uz to, temeljem natječaja objavljenog u sklopu Pilot projekta  „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ Rijeci je već bespovratno dodijeljeno gotovo 6,5 milijuna kuna za energetsku obnovu osnovnih škola Nikola Tesla i Fran Franković te za vrtiće Turnić i Krijesnica. Te zgrade počet će se obnavljati čim se provede postupak javne nabave za odabir izvođača.
Nakon obilaska škole Nikola Tesla, ministrica Mrak Taritaš izjavila  je da je riječ o jednoj od prvih škola koja je dobila odluku za izvođenje radova, da je to zaštićeni objekt i da će se stoga moći napraviti samo dio radova. Nakon radova, škola će, prema proračunu,  uštedjeti  50 posto energenata.
Govoreći o danas uručenim odlukama, ministrica je kazala da se „Grad Rijeka odlično pripremio, odlično odradio pripremne poslove“ te je naglasila da će,  nakon projektiranja, moći aplicirati na natječaj za izvođenje radova.
Vezano za energetsku učinkovitost ministrica je istaknula nekoliko učinaka – uštede, ljudi se osjećaju ugodno, raste industrija građevinskog materijala, a građevinari rade i zapošljavaju. Konačni je učinak da će u proračunu Rijeke trajno ostati više novca za druge namjene i projekte, dodala je Mrak Taritaš.
Gradonačelnik Obersnel rekao je da se Rijeka u prvoj raspodjeli sredstava dobro pripremila i povukla gotovo 8 milijuna kuna, a da će uložiti svojih još 5 milijuna kuna. Kazao da je važno imati gotove projekte jer je to preduvjet za dobivanje novca i realizaciju projekata.
Projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije predviđene su uštede energije i smanjenje emisija CO2 od 20 do 80 posto, kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije.
Iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prema programu Konkurentnost i kohezija, za energetsku učinkovitost u zgradarstvu do 2020. godine na raspolaganju je 311 milijuna eura, od čega 211 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora, a 100 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama stambenog sektora.
preuzeto sa mgipu.hr