U tri godine za projekte energetske učinkovitosti odobreno milijardu kuna poticaja

Treća po redu konferencija CROENERGY2015 okupila je stručnjake iz zemlje i regije na temu financiranja održivog korištenja energije. Direktor Fonda Sven Müller je na konferenciji istaknuo kako je putem Fonda moguće ostvariti od 40 do 80% bespovratnih sredstava za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a u protekle tri godine za takve je projekte odobreno 1 milijardu kuna poticaja.

„Investicije u mjere energetske učinkovitosti i u sustave korištenja obnovljivih izvora energije izravne su investicije u našu budućnost. Još ih važnijima čini činjenica da su snažan poticaj za gospodarstvo. Riječ je o programima energetske obnove, sustavnog gospodarenja energijom, upravljanja potrošnjom, poticanja energetske učinkovitosti u prometu i u ostalim segmentima potrošnje. Fond je u ovoj godini uspostavio suradnju sa gotovo 1000 tvrtki i više od 300 lokalnih jedinica, te više od 15.000 građana i u tom smislu smo jako zadovoljni, ali imamo ambiciozne planove i za dalje – rekao je direktor Fonda Sven Müller na trećoj po redu CROENERGY2015 konferenciji održanoj na Zagrebačkom Velesajmu u sklopu događanja Gradovi i regije. 

Konferencija se, u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA-e, održala u sklopu ovogodišnjeg Zagreb Business Summita, koji ima za cilj osigurati razmjenu gospodarskih iskustava te predstaviti razvojne projekte i najbolje europske prakse. Program konferencije je okupio više od 20 predavača te su kroz niz interaktivnih panela i sekcija predstavljeni primjeri uspješnih investicija u području primjene održivog gospodarenja energijom i mogućnosti financiranja istih.

Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu Vesna Bukarica kroz svoju prezentaciju je sudionike, predstavnike tvrtki i jedinica lokalne samouprave, ali i građane, upoznala s vrstama projekata za koje se mogu prijaviti za sufinanciranje Fonda. “Upravljanje energijom je ključno za postizanje energetske učinkovitosti i prvi je korak za sve planirane mjere, bilo da je riječ o lokalnoj razini ili o poduzeću. Upravo zato želim istaknuti kako se u programima Fonda osim uspješnih programa energetskih obnova nalaze i programi sufinanciranja energetskih pregleda i uvođenja sustava za upravljanje energijom. Za tu smo namjenu tvrtkama osigurali 3,2 milijuna kuna, a to je samo dio od gotovo 80 milijuna kuna nacionalnih sredstava koji su ove godine bili dostupni poduzetnicima kroz 7 javnih poziva i natječaja Fonda“, istaknula je Bukarica. Dodala je da su sredstva dostupna i građanima te jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Kroz sve programe je jasno vidljiv rast i broja odobrenih sredstava i broja prijavljenih projekata, što pokazuje i veću svijest o dobrobitima njihove primjene.

preuzeto za fzoeu.hr